Aktivne članice Turističnega društva Cven

Kmečke ženske na podeželju še vedno ohranjajo kulinarične jedi

Jože Žerdin, četrtek, 21. november 2013 ob 23:05
Aktivne članice Turističnega društva Cven

Aktivne članice Turističnega društva Cven

Na Cvenu v Prlekiji že vrsto let deluje Turistično društvo Cven, ki ohranja v tem delu Prlekije stare šege, običaje in navade ter domačo prleško kulinariko. Turistično društvo Cven, ki deluje že vrsto let, je pred leti na robu vasi Cven, ob ribniku kupilo svojo parcelo na kateri imajo zgrajeno kmečko prleško hišo t.i. na Grüntu, kjer imajo zgrajeno gumno in kmečko kuhinjo in sezidano kmečko krušno peč.

Tako članice društva v tej krušni peči skozi celo leto ob raznih praznovanjih pečejo domači rženi kruh in ostale jedi, kot so postržnjače, prleške krapce in kvasenice. Ko pa imajo pozimi tukaj prleške koline v tej krušni peči pečejo tudi svinjsko meso, katero potem dajo v prleško tünko z zaseko. Članice društva tudi doma večkrat spečejo prleške jedi, katere potem prinesejo na Grünt. Med ostalimi jedmi, ki se še ohranjajo v tem delu Prlekije so še jedi - ajdovi krapci, sirov štrukelj, zeljni in bučni štrukelj, razno pecivo, makove in orehove potice itd.

Recepte črpajo večkrat od svojih prleških babic, kajti gre za bogato kulinarično zapuščino, katero danes ohranjajo članice Turističnega društva Cven. Ker se na prireditvenem prostoru na Grüntu skozi celo leto ob koncu tedna kaj dogaja, ko imajo tudi tržnice, vedno žene kaj spečejo in ponujajo obiskovalcem Grünta. To so predvsem starejše ženske, ki so skoraj celo življenje živele na kmetijah, kjer so za družine kuhale kmečka kosila, in tako so vse do danes to svojo zapuščino ohranile, ko so že upokojene.


Več v Kultura in izobraževanje