Že od maja zaprta Komuna za odvisnike na Kobilju

V tej ustanovi se je že zdravilo okoli 70 mladih – odvisnikov od drog

Jože Žerdin, ponedeljek, 25. november 2013 ob 23:27
Pred leti so v nekdanji karavli v Kobilju ob mejnem prehodu z Madžarsko v idilični naravi med gozdovi odprli Komuno za odvisnike, kateri so zašli v začaran krog. V tej ustanovi na Kobilju se je že zdravilo okoli 70 mladih – odvisnikov od drog, kateri so tukaj živeli od enega meseca do enega leta.

Eni so prišli, drugi so odšli. Odvisniki so na Kobilje prišli predvsem iz Komun iz Italije, kjer je glavni center za odvisnike. Ustanovitelj Komun za odvisnike je bil nekdanji katoliški duhovnik Don Pierina. Odvisniki so se v tej komuni zdravili od drog.

Komuna na Kobilju se je financirala preko Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti, preko dobrodelne organizacije Karitas in iz prostovoljnih prispevkov in prispevkov staršev, kateri so tam bivali. Odvisniki so bili v osmih letih, ko je Komuna delovala tesno povezani z domačo župnijo Kobilje, predvsem z domačim župnikom Alojzom Ratnikom. Trenutno so vrata Komune zaprla svoje vrata, ker je bilo premalo odvisnikov, ki bi se odločili za zdravljenje v njej, kajti za delovanje morajo biti vsaj tri osebe za zdravljenje. Če bo dovolj prijavljenih odvisnikov, bodo vrata spet odprli v mesecu decembru.

Odvisniki so v tej Komuni tudi delali, saj so imeli tudi živali, vrt, da so nekaj za svoje preživetje pridelali, pripravljali so si tudi sami drva za kurjavo in v kratkem času, ko so bivali tam so se morali popolnoma podrediti pravilom, ki vladajo v Komuni. Tako so tudi lansko leto na dvorišču Komune dali postaviti Marijin kip, ob katerem so se odvisniki vsak večer zbirali in molili.


Več v Kultura in izobraževanje