Tretji dan Grossmanna: Racija 2 in Torture Garden

Pričel se bo že ob 13h, ko se bo v mračni podzemni sobani Kina Alcatraz odprl Torture Garden

Prlekija-on.net, četrtek, 17. julij 2014 ob 13:03
10. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

10. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina

Na 10. Grossmannovem festivalu tudi tretji dan ne bo zaspan. Pričel se bo že ob 13h, ko se bo v mračni podzemni sobani Kina Alcatraz odprl Vrt mučenja, po domače Torture Garden, v katerem se bo zvrstilo pet ekstremnih žanrskih odbitkov, ki jih bo v jekleni kletki s sabo prinesel lanski član žirije za kratke filme Julian Richards, soustanovitelj agencije Jinga Films, v sodelovanju s katero so pripravili letošnji B-maraton krvi, akcije, smeha in čudaštev.

Dva izmed filmov je tudi režiral - found footage šoker Zadnja grozljivka, ki je požel laskave primerjave s kultnim klasikom Henry - Portret serijskega morilca, in mračno pogansko srhljivko Dežela teme, v kateri Rosemarijin otrok sreča Moža iz protja. Oba filma sta tudi okronana s številnimi nagradami, vključno s prestižno nagrado Evropske federacije festivalov fantastičnega filma Melies d'Argent. Še pred njima pa vas v Vrtu mučenja čakajo strahovita ameriška grozljivka Hiša stoterih oči, ki pošlje predstavnike t.i. »torture porna« vse po vrsti sedet v kot, kanadska tromoidna grozljiva komedija Pokvarjeno meso, ki vam bo pritisnila na želodec, in razvpita, v Veliki Britaniji prepovedana arty eksploatacija Kruta igra.

V Vrt mučenja nikakor ne peljite otrok, raje se z njimi napotite v Začarani kino, ki nudi britansko animirano družinsko komedijo Wallace in Gromit: Prekletstvo Strahouhca, še eno uspešnico studia Aardman.

V sklopu posebne programske sekcije, ki je posvečena štirideseti obletnici slavne francoske fantastične strip revije Metal Hurlant, bodo prikazali legendarni kanadski animirani film Heavy Metal, navdihnjen z zgodbami velikanov devete umetnosti, kot so Richard Corben, Berni Wrightson in Jean Giraud – Moebius, in podkrepljen s soundtrackom, v katerem najdemo Black Sabbath, Blue Oyster Cult, Trust in Devo.

Prav posebna poslastica se ljubiteljem akcije obeta v murskosoboškem Cineplexxu, kjer bo na ogled indonezijska kriminalka Racija 2 režiserja Garetha Evansa, po mnenju številnih kritikov najboljši akcijski film vseh časov, poln sapo jemajočih prizorov, proti katerim so hollywoodski blockbusterji videti kot otroška igra. Film, pri katerem enostavno zmanjka superlativov, in ki ga je treba obvezno pogledati na velikem platnu.

V sekciji Šok dok bo zavladala Super 8 manija. Dokumentarec režiserja Fabriceja Blina obuja spomine na čase amaterskih grozljivk, posnetih na 8–milimetrski filmski trak, kot so The Toilet Plunger Massacre, Indiana Fonebone and the Lost Toilet Seat, Close Encounter of the Bad Kind in Cannibal Aftermath.

Retrospektiva filmov Djordjeta Kadijevića se bo nadaljevala s strašljivo metafizično grozljivko Varovanec, v kateri se mladenič na begu pred skrivnostnim moškim v črnem plašču, ki mu neutrudno sledi, zateče v psihiatrično bolnišnico, vendar zgrožen odkrije, da njegov zasledovalec ne misli odnehati. Varovanec morda najbolj od vseh Kadijevićevih fantastičnih filmov pokaže njegov izjemen občutek za ustvarjanje srhljivega vzdušja, ki gledalca napolni z neizrekljivo grozo.

Za ljubitelje splatterja bo poskrbela sekcija Grossmann Grindhouse z brazilsko nizkoproračunsko zombi krvavico Temno morje režiserja Rodriga Aragaa, ki v zgodbi o dveh ribičih, ki na tropski otok s sabo prineseta čudni plen, združuje Braindead, Evil Dead 2 in Dagon v divji orgiji nasilja.

V Kinu na prostem vas bo v smeh in solze spravila madžarska črna komedija Nebeška izmena, ki se poteguje za hudega mačka. Zgodba filma je postavljen v devetdeseta leta in spremlja bivšega študenta medicine Milana, ki po begu z bosanskega bojišča postane član reševalne ekipe, kjer zgrožen ugotovi, da imata njegova sodelavca prav poseben dogovor s podjetnim grobarjem. Vrhunska igra, obilica bizarnih situacij ter obešenjaški humor so glavne odlike debitantskega celovečerca scenarista in režiserja Marka Bodzsarja, ki je navdušil festivalska občinstva in prejel nagrado na letošnjem Fantasportu.

Na Glavnem trgu si bo mogoče tudi še enkrat ogledati špansko okultno grozljivko Asmodexia, ki bo jo v boj za hudega mačka poslal režiser Marc Carreté.

Terasa Hotela Stela bo prizorišče glavnega dogodka vinskega programa, javne degustacije vin, ki tekmujejo za prestižni naslov Vinski šampion Hudi maček. Strokovno mnenje k vzorcem bo podal glavni gost vinskega programa na letošnjem festivalu, vinski strokovnjak Darrel Joseph, na dogodku pa bo prisotna tudi aktualna Slovenska vinska kraljica Špela Štokelj.

Za silovito dozo groze bo poskrbela češka serija desetih kratkih filmov pod naslovom Pionirji groze, ki jo bosta predstavila režiserja Jiří Fábík in Pavel Soukup. Pobudo za serijo sta dala mlada filmarja in ljubitelja grozljivk Josef Blazek in Adela Hrivnakova, v projektu pa so sodelovala tudi znana imena, kot so Marek Dobeš, Robert Jašków in Václav Vydra.

V Kinu Klopotec bodo Künštni Prleki nadaljevali s potovanjem po Prlekiji v dveh filmih iz serije Prleki med Muro in Dravo.

Za nočni pretres ušes bo poskrbel ameriški psychobilly trio Koffin Kats, ki bo skupaj z mračnimi rock'n'rollerji Kripl iz Postojne nastopil v Klubu Oxygen.


Več v Kultura in izobraževanje